ضدعفونی کردن خوراک چه اهمیتی دارد ؟
ضدعفونی کردن خوراک یکی از بهترین راه های پیشگیری و کنترل عوامل بیماریزا در پرورش طیور میباشد. در این مطلب به بررسی و اهمیت ضدعفونی کننده خوراک در پرورش طیور پرداخته ایم.
اهمیت ضد عفونی کردن خوراک
ضدعفونی کردن خوراک یکی از بخش های اصلی بهداشت، امنیت زیستی یا بیو سکیوریتی یک مزرعه پرورش طیور صنعتی است. با وجود اینکه خوراک یکی از ورودی های اصلی آلودگی ها به یک مجموعه تولیدی است، اما بسیاری از تولیدکنندگان از خطرآفرینی بالای خوراک در انتقال بیماری ها، به خصوص در ایام شدت شیوع بیماری ها آگاه نیستند. این در حالیست که بسیاری از عوامل بیماری زای ویروسی تا ساعت ها و عوامل باکتریایی، قارچی و انگل ها تا روزها و هفته ها در محموله خوراک تخلیه شده در داخل انبار زنده می مانند و پس از ورود به سالن تولید در بدن پرنده ایجاد بیماری می کنند.
اماده سازی سالن پیش از ورود جوجه
همچنین آلودگی محصول تولیدی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان به باکتری ها و انگل ها که ممکن است در اثر عوامل مختلفی به خط تولید راه یابند، به بازارپسندی محصول تولیدی آسیب خواهد رساند.
بنابراین ضد عفونی کردن خوراک در جهت پیشگیری از بیماری ها و ضررهای هنگفت آنان نقش به سزایی دارند.
ضدعفونی کننده خوراک چگونه عمل می کنند؟
فرمالدئید
فرمالدئید کوچکترین عضو خانواده آلدئیدها با ترکیب CH2O بوده که در اثر سوختن ناقص گاز ترکیبات آلی به وجود می آید و در حالت عادی به صورت گاز با بوی تند است. محلول این مولکول در آب فرمالین نامیده می شود که به عنوان ضد عفونی کننده استفاده می شود.
فرمالدئید دارای قابلیت بر هم زدن ساختار پروتئین ها، محتوای ژنومی، دیواره ی سلولی و هاگ اسپور باکتری ها و قارچ ها است. این قابلیت فرمالدئید را تبدیل به یک ضدعفونی کننده خوراک موثر در مقابل آلودگی های میکروبی از جمله سالمونلا، ویروس ها، کپک های تولیدکننده ی سموم و انگل ها کرده است.
اسیدهای آلی
اسیدهای آلی یا همان اسیدیفایرها از طریق اسیدی کردن محیط ،دارای خاصیت اثرگذاری بر میکروب ها هستند. یون هیدروژن با نفوذ به داخل سلول عوامل بیماری زا و عبور از دیواره کپسول باکتری ها ساختارهای پروتئینی آن ها را بر هم زده و عملکرد آن ها را دچار اخلال می کند. همچنین تجمع یون هیدروژن در باکتری هایی نظیر سالمونلا و اشریشیاکلای موجب صرف انرژی بیشتر برای دفع آن شده که سلول را از تکثیر و فعالیت آسیب رسان باز می دارد.
عصاره و اسانس گیاهی
عصاره و اسانس گیاهان در واقع بخشی از سیستم دفاعی طبیعی خود گیاه در مقابل عوامل میکروبی و آفات هستند. ترپن ها از جمله بخش های اصلی عصاره ها و اسانس های گیاهی هستند. این مسئله از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. به طوری که یکی از شیوه های کاهش فسادپذیری و افزایش قابلیت نگه داری مواد مغذی افزودن ادویه جات به آن ها بوده است. این مشتقات گیاهی همچنین باعث ایجاد رایحه ای مطبوع و افزایش تحریک مصرف خوراک می شوند.
استفاده از ریز مغذی ها در ابعاد نانو
در تامین مواد اولیه امروزه از فناوری نانو استفاده زیادی میشود. بعنوان مثال اکسید روی یکی از مواد مورد استفاده در تهیه خوراک آماده میباشد که امروزه استفاده آن در مقیاس های نانو گسترش زیادی داشته است و بصورت نانو اکسید روی در تهیه خوراک استفاده میشود. هر ماده ای در مقیاس نانو خاصیت آنتی باکتریالی دارد که در تهیه خوراک و با استفاده از مواد در مقیاس نانو میتوان خاصیت ضدعفونی کننده به خوراک بدهد.
کدام ضدعفونی کننده خوراک مناسب است؟
ضد عفونی کننده خوراک باید مقرون به صرفه، اقتصادی، قابل دسترس، اثرگذار بر انواع عوامل بیماری زا همراه با کمترین اثرات جانبی و به راحتی قابل استفاده باشند. همچنین ضدعفونی کننده خوراک باید ترکیبی از چند ضدعفونی کننده دارای مکانیسم های عمل متفاوت باشد تا بتواند عملکرد موثر و جامعی داشته باشد.
برای این منظور ترکیبی از فرمالدئید، اسیدهای آلی و عصاره برخی از گیاهان در محصول ضدعفونی کننده خوراک ای- کلین شرکت فرتاک جمع آوری شده اند. جهت کسب اطالاعات بیشتر و سفارش این محصول منحصر به فرد جهت می توانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
معرفی اسیدی فایر ها
امروزه استفاده از اسیدی فایر ها به عنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیک ها بسیار رایج شده است. سالن های پرورش طیور با وجود رعایت کلیه شرایط بهداشتی، همچنان در معرض آسیب های فراوانی از باکتری های غیر مفید هستند. کاهش تعداد باکتری های غیر مفید در دستگاه گوارش طیور منجر به کاهش رقابت بین روده پرنده و باکتری های بیماری زا بر سر کسب مواد مغذی می شود که نتیجه آن بهبود رشد و بازده تولیدی پرنده می شود. همچنین اسیدی فایرها موجب مهار رشد قارچ های کپکی تولید کننده سموم در خوراک طیور می شوند.