خانواده ماهی کپور ( کپور معمولی ، آمور، بیگ هد ؛ نقره ای)
این خانواده مهم ترین گونه های پرورشی ماهیان گرمابی رو به خودشون اختصاص میدهند .

به دلایل :
بازارپسندی بالا
پرورش آسان و در هر نوع مکان پرورش داده می شود .
مقاومت به بیماری
غذا دهی نیمه طبیعی
این خانواده را می توانیم با اردک ماهی و برنج نیز پرورش بدهیم (دو منظوره)
آب راکد (نیاز آبی کم)

عوامل مهم در امر پرورش ماهی کپور :

۱- فاکتور های فیزیکو شیمیایی و کمیت آب
۲- نوع استخر (خاکی و بتونی)
۳- مدیریت بهداشتی و تشخیص بیماری
۴- هم دمایی
۵- تغذیه
۶- فراوری گوشت ماهی

 نوع استخر پرورش ماهی کپور :

۱– سردابی :
در پرورش ماهیان سردابی باید استخر از جنس بتون باشد و انواع استخر عبارت است از :
۱- دایره ای ۲- مستطیلی ۳- هشت ضلعی ۴- فایبر گلاس ۶- زین کالیوم

۲- گرمابی :
در پرورش ماهیان گرمابی متداول ترین نوع پرورش نیمه متراکم است و جنس استخر باید خاکی باشد (برای تولید غذای زنده و جلبک)ولی در سیستم متراکم باید بتونی و یک گونه پرورش داد .

ماهی کپور

بهداشت و بیماری ماهیان :

بیماری:به هر گونه اختلال در ساختار فیزیولوژیکی بدن که باعث شود موجود از حالت نرمال خارج شود را بیماری می گویند .

مکانیسم بروز بیماری در ماهیان :
بیماری به دو صورت بررسی می شود : ظاهری و ریشه ای درک مکانیسم بروز بیماری مستلزم شناخت فیزیولوژی ، بیولوژی و نیازمندی های محیطی مثل نیاز اکسیژنی ، ph، تغذیه، دما و….که مهم ترین آن دما می باشد.در محیط های مصنوعی شرایط محیطی به سرعت تغییر می کند و باعث بروز بیماری می شود.تغییرات عوامل محیطی شدید تر فراوان تر و سریع تر است .

در بحث بیمار ها ۳ پارامتر خیلی اهیمت دارد.
این ۳ پارامتر با هم جمع می شوند و باعث بروز بیماری می شوند :
۱- اولین عامل پاتوژن یا عامل بیماری زا است.مثل لرنه آ
۲- میزبان ( ماهی و میگو)
۳- محیط

برخی از بیماری های ماهیان:
۱- بیماری فلاووباکتریوم (Flavobacterium)

۲- بیماری columnaris :
اولین علامت تحلیل رفتگی باله است .
علامت دوم بروز زخم هایی در روری جلد یا پوست ماهی است .
علام سوم تغییر رنگ آبشش از سفید تا قهوه ای است .

۳- IPN :
عامل بیماری یک ویروس ۲۰ وجهی و میله ای شکل است، ساختار ژنتیکی RNA دارد .
۴ سویه از آن کشت شده است ،۳عدد در آمریکا و ۱ عدد در دانمارک
آزادماهیان به این ویروس حساسند (تلفات ۱۰۰ درصد را شامل می شود

۴- بیماری IHN (بیماری ویروسی نکروز بافت های خون ساز) :
در آزاد ماهیان دیده می شود ، عامل بیماری رابدو ویروس است که در انسان باعث بیماری هاری می شود .
دمای بروز ۱۰تا۱۲ درجه است .
حساس ترین سن ماهی به این ویروس ۲ ماهگی هست .

۵- ایکتیوفنوس(Ichthyophonus) :
بیماری قارچی گوارشی است راه انتقال آن غذا است .
جز بیماری های اجباری است و از طریق سیستم گوارشی وارد می شود و خونریزی ایجاد می کند .
درمان خاصی وجود ندارد و باید ماهی ها را بسوزانیم و حفر کنیم .

تغذیه پرورش ماهی کپور :

قسمت اعظم هزینه های جاری پرورش ماهی کپور مربوط به تغذیه است.در پرورش ماهیان سردابی به خصوص قزل الا غذا کاملا به صورت دستی می باشد و روزانه باید ۴ درصد وزن ماهی کپور غذا داده شود.در پرورش ماهیان گرمابی غذادهی به صورت نیمه طبیعی است.یعنی خود استخر غذای زنده تولید می کند. مثل جلبک و ارتمیا

برای تولید غذای زنده باید کوددهی صورت گیرید :

انواع کود ها :
کود های حیوانی (کود مرغی و گاو و گوسفند)
کود های شیمیایی( ازته و فسفاته)

این کود ها به منظور تولید فیتوپلانکتون خوار و جلبک خوار هستند استفاده می شود چون خانواده ماهی کپور از این ها تغذیه می کند.غذای کنسانتره نیز داده میشود در صورت کاهش تولیدات خود استخر .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *