پرورش ماهی خاویار در آب شیرین
پرورش ماهی خاویار در آب شیرین

پرورش ماهی خاویار در آب شیرین

در پایین این صفحه می توانید کامل ترین کتاب آموزش پرورش ماهی را دانلود نمایید 

خاویار در اصل تخمک بارور نشده ی درون تخمدان گونه ی ماده تاس ماهیان است و به مروارید سیاه معروف می باشد .

تاس ماهیان یکی از با ارزش ترین ماهی های ساکن اب شیرین می باشند.

معمولا در لب شور دریا زندگی می کنند و در فصل تولید

مثل به سمت اب شیرین حرکت کرده و در ان جا تخم ریزی می کنند .

از ماهی های خاویاری می توان به

بلوگا ( فیل ماهی )،

قره برون ( تاس ماهی ایرانی ) ،

دراکول ( ازون برون ) ،

شیب ، چالباش ( تاس ماهی روسی) ،

تاس ماهی سیبری،

استرلیاد و دورگه بستر اشاره کرد که در مجموع به سه نوع خاویار سیاه ،

خاویار طلایی، خاویار سرخ تقسیم می شوند .

خاویار یک منبع غنی از پروتئین ، ویتامین ها ، فسفر ، آهن و امگا 3 و مواد مغذی می باشد ،

که برای سیستم گردش خون و ایمنی و سلامت بدن مفید است .

این ماده دارای خواص انتی اکسیدان بوده و منبع غنی ویتامین Aمی باشد که باعث شادابی ، طراوت و جوانی پوست می شود .

خاویار ضد افسردگی ،

ضد استرس ، سرشار از ویتامین D و ضد ویروس ،

باعث کاهش فشار خون ، تقویت عضلات و افزایش ماهیچه ،

تقویت سیستم ایمنی بدن ،

تقویت متابولسیم بدن ،

پیشگیری از سرطان و جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی و … می شود .

خاویار به علت ارزش غذایی بالا بسیار گران قیمت بوده و در بین مردم جهان به خصوص ساکنین اروپا و امریکا بسیار محبوب می باشد

ولی در ایران ، به دلیل قیمت بالا و در دسترس نبودن آن و… مصرف کم تری دارد و معمولا به کشورهای دیگر صادر می شود .

بازار صادرات این نوع ماهی ها بسیار پردرامد و پرسود می باشد .

از مهم ترین و با ارزش ترین نژاد های پرورشی ماهی خاویاری می توان به موارد زیر اشاره کرد :


1_ فیل ماهی، دارای خاویار بسیار با کیفیت و با ارزش می باشد که قدرت تحمل دمایی بالایی دارند و پرورش دهندگان می توانند در آب های چاه و و رودخانه آن ها را پرورش دهند.

از مشکلات پرورش این نوع ماهی ، رسیدن به دوره ی بلوغ طولانی تر و دوره پرورش طولانی آن ها ست .


2_ قره برون بیشتر در نواحی جنوبی دریای خزر وجود دارد و به دلیل رشد سریع و بلوغ زود رس ، بسیار قابل توجه است و از نظر کیفیت و ارزش خاویار در رتبه دوم قرار دارد .

3_ ازون برون در دریای خزر و ازوف وجود دارد که در 6 سالگی به سن بلوغ می رسد. به دلیل رشد سریع و منبع غنی پروتئین بسیار با ارزش و مورد توجه پرورش دهندگان ماهی می باشد .


4_ ماهی شیب نیز در دریای خزر ، سیاه ، اورال یافت می شود و می توان از ان در حدود 2 کیلوگرم خاویار به دست اورد .
5- چالباش در دریای خزر، آزوف وسیاه یافت می شود که در سن 8-12 سالگی به بلوغ می رسند.


پروش ماهی خاویار سود بسیار خوبی دارد زیرا علاوه بر صادرات ، از غضروف و پوست آن در صنعت های چرم و لباس شنا ، صنعت داروسازی ، در تولید چسب و … نیز استفاده می شود .

برای پرورش ماهیان خاویاری به سرمایه اولیه در حدود یک میلیارد تومان نیاز است که این پول صرف ساخت ساختمان ها و اتاق ها ، کانال ها ، استخرها و خرید تجهیزات و دستگاه ها ، ماهی و… می شود

که پس از گذشت سه سال حدودا 5 تن گوشت ، در حدود 500 میلیون تومان و پس از گذشت ده سال حدود 100 کیلوگرم خاویار به قیمت 700 ملیون تومان به فروش می رسد.

پرورش ماهی خاویار با هدف تولید گوشت یکی از شغل های رو به رشد و آینده داری می باشد که امروزه با توجه میزان سود ان بسیار در بین جوانان محبوب می باشد.

برای شروع این کار باید ابتدا اطلاعات و اگاهی های لازم چه به صورت تئوری و چه به صورت عملی کسب کنید تا دچار مشکل نشوید و سود خوبی به دست اورید.

پرورش ماهی خاویار تقریبا در همه ی استان های کشور قابل اجرا می باشد ؛ نیاز به مجوز خاصی هم ندارد و می توانید 80% سرمایه اولیه را به صورت تسهیلات از سازمان جهاد کشاورزی دریافت کنید.

برای فروش ماهی می توانید به سراغ رستوران ها ، هتل ها و … رفته و یا در فضای مجازی تبلیغ کنید و محصولات خود را به فروش برسانید .

تولید خاویار حدود 7-12 سال طول می کشد و دلیل پر طرفدار بودن آن ، خاصیت با ارزش و گران بهای آن می باشد. گوشت ماهیان خاویار نیز به دلیل پروتئین زیاد ، ویتامین A و کلسترول پایین نیز از ارزش بالایی برخوردار است.


پروش ماهی خاویار در ایران، چین، امریکا و فرانسه رونق دارد. در ایران ، در استان های شمالی، قم، فارس، قزوین و… پرورش ماهی خاویاری نیز انجام می شود.

ماهیان خاویاری را می توان در چاه های کشاورزی ، استخرهای خاکی ، بتونی ، فایبر گلاسی در سیستم های متراکم، نیمه متراکم ، گسترده و مدار بسته انجام داد.

استخرهای فایبر گلاسی به دلیل داشتن ابعاد مختلف، سطوح صاف و مدیریت اسان ان برای پرورش ماهیان خاویاری بسیار مناسب است به طوری که می توان حتی در خانه نیز به پرورش این نوع ماهی پرداخت.

برای اب گیری این استخرها می توان از آب قنات، چاه ، چشمه ،دریا و … استفاده کرد.

ماهیان خاویاری معمولا در دمای 15-25 درجه می توانند رشد کنند و در دماهای کمتر از6 درجه و بیشتر از 30 درجه روند تغذیه آن ها متوقف می شود در نتیجه رشد نمی کنند.

این نوع ماهی بسیار حساس است و باید به طور ویژه تحت مراقبت و کنترل باشد .

میزان اکسیژن آب آن ها باید بیشتر از 6 میلی گرم و میزان PH آب آن ها باید بین 7-8.5 باشد. این نوع ماهی ها می توانند میزان شوری 10 گرم در هر لیتر را تحمل کنند.

میزان رویش گیاه در سطوح استخر نباید زیاد باشد و برای ضد عفونی استخر ها می توان به ازای هر هکتار دو تن اهک استفاده کرد .

ماهیان خاویار گوشت خوارند و از انواع نرم تنان ، سخت تنان ، زئوپلانکتون ها و ماهی ها تغذیه می کنند.

مواد غذایی آن ها باید به گونه ای باشد تا پروتئین و انرژی مورد نیاز آن ها را تامین کند.

از جمله خوراکی هایی که در تکثیر مصنوعی این نوع ماهیان استفاده می شود ، می توان به پودر ماهی ، پودر گوشت ، انواع ویتامین ، آرد ذرت و گندم ، مخمر و… اشاره کرد.

حمایت از سایت نیازمنیدهای ماهیگیران ایران آمو دریا www.amodarya.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *