غذای کرم خاکی چیست
غذای کرم خاکی در طبیعت بقایای پوسیده گیاهی و جانوری است . در پرورش کرم خاکی باید غذای کرم خاکی صرفا بقایای پوسیده گیاهی باشد .
اگر از بقایای جانوری مانند گوشت و لبنیات در غذادهی به کرم خاکی استفاده کنید ممکن است بوی بد ناشی از فساد گوشت آزار دهنده باشد و از نظر بهداشتی مشکلاتی برای سلامتی شما داشته باشد .
غذای کرم خاکی حدالامکان باید از منابع ارزانقیمت تهیه شود .
غذای کرم خاکی می تواند ترکیبی از کود گاوی شسته شده با ضایعات گیاهی کشاورزی و کارخانجات مواد غذایی مانند مرباسازی و کمپوت سازی باشد .
همچنین برای تهیه غذای کرم خاکی می توان از ضایعات سبزی فروشی ها و میادین میوه تره بار نیز استفاده کرد .
غذای کرم خاکی
غذای اصلی کرم خاکی چیست
غذای اصلی کرم خاکی بقایای مرده و پوسیده گیاهی به انضمام بقایای ریشهی گیاهان و نیز کود دامی است. کرمهای قرمز بارانی بیشتر مواد زائد آشپزخانه را نیز خواهند خورد ضایعات سبزیجاتی که در حین تهیه غذا بوجود میآید برای کرمها قابل استفاده میباشد. مانند پوست سیبزمینی، هویج، کاهو، کلم، کرفس، سیب، پوست موز، گریپ فروت و پوست پرتقال، برگ چای، چای کیسهای، تفاله قهوه، کاغذ و مقوا. بعضی از ضایعات زودتر از سایر مواد به کود تبدیل میشوند. پوست موز حدود یک هفته طول میکشد در حالی که پوست پرتقال حدود یکماه طول خواهد کشید تا کاملاً تجزیه گردد. نوع و مقدار مواد غذایی در دسترس نه تنها بر روی جمعیت کرمهای خاکی بلکه بر روی انواع گونههای موجود و نرخ رشد و…. تاثیر میگذارد.
ضایعات کشاورزی برای غذای کرم خاکی
برای غذای کرم خاکی می توان زائدات کشاورزی استفاده کرد . این مواد شامل :
باقیمانده محصولات و محصولات جانبی آنها مانند زائدات غلات، دانههای روغنی، نیشکر، ساقه ذرت، کتان، کنف، محصولات فرعی کارخانجات روغن، کارخانجات چای و شکر و صنایع مرتبط با میوه و سبزیجات روزنامههای سیاه و سفید معمولی را می توان به عنوان غذای کرم خاکی استفاده کرد .
اگر کاغذ کمپوست شود نباید بیش از ۱۵ درصد وزن کل مواد توده کمپوست باشد. زائدات کشاورزی از قبیل باقیمانده محصولات، زائدات سبزیجات، تفاله نیشکر و… فضولات احشام (فضولات گاو، گوسفند و…، زائدات شهری (زباله شهری)، زبالههای صنعتی، زائدات گیاهان از قبیل برگ، خاک اره (برای هر صد کیلوگرم خاک اره به یک کیلو نیتروژن نیاز است) و… قابل تغذیه توسط کرمها میباشند. کیفیت محصول تولید شده با بکار بردن کود آلی افزایش مییابد، اغلب مواد آلی زائد قابل تجزیه بیولوژیکی میتوانند به کود تبدیل شوند، حدود ۵ تا ۱۰ درصد موادی که توسط کرم بلعیده میشوند در بافتهای بدن کرم بمنظور رشد و فعالیتهای متابولیکی جذب و بقیه بصورت کودهای گرانولی دفع میشوند. در مجموع هر کرم قادر است در روز معادل وزن خود تا ۲ برابر تغذیه کند و %۶۰ آنرا به کود ورمیکمپوست تبدیل کرده و دفعکند.
مواد غیر مجاز در تهیه غذای کرم خاکی
برای تهیه غذای کرم خاکی توجه به این نکته ضروری است که کرمها با فلزات، فویل، پلاستیک، مواد شیمیایی، روغن، حلالها، حشرهکش، صابون، رنگ و… تغذیه نشوند. همچنین باید از انواع مرکبات (پرتقال، لیمو شیرین و گریپ فروت)، پیاز، سیر، میخک، غذاهای پر ادویه و خیلی تند و غذاهای اسیدی اجتناب نمود، همینطور نباید از خرزهره و دیگر گیاهان سمی برای تغذیه کرمها استفاده گردد. گیاهان که با آفت کش یا علف کش سمپاشی شدهاند نباید در فرآیند کمپوست سازی استفاده شوند. همچنین برخی از مواد به علت اینکه سلامتی انسان را به خطر میاندازند و یا مایه رنجش انسان میشوند نباید برای تولید کود استفاده شوند. افزودن مدفوع انسان و حیوانات خانگی در تهیه غذای کرم خاکی توصیه نمیشود زیرا باعث انتقال بیماری میشوند. گوشت، استخوان، تخممرغ و محصولات لبنی نباید اضافه شود چون باعث جلب حشرات به محل میشود. اگر مواد غذایی خرد شوند بلعیدن آنها برای کرمها راحتتر خواهد بود. به هنگام دادن زبالهها در صورت امکان آنها را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید تا انجام فرآیند تولید کرم پوسال (ورمیکمپوست) برای کرمها آسانتر باشد.
کود مرغی تازه به علت میزان زیاد اوره برای کرمها سمی است و باید بعد از پوسانیدن با سایر مواد مخلوط گردد تا قابل استفاده جهت غذای کرم خاکی شود، حتی کود گاوی تازه برای کرمها مناسب نمیباشد و باید شستشو شده و یا بصورت پوسیده مصرف گردد. باید توجه داشت که مخلوط کود حیوانی و بقایای گیاهی که پوسیده نباشند در صورت تامین رطوبت مراحل پوسیدگی را خواهند گذراند و به علت فعالیت میکروارگانیزمها دمای آن تا ۸۰ درجه سلسیوس (سانتیگراد) بالا میرود که برای کرمها قابل تحمل نیست و لذا باید از کود حیوانی و بقایای گیاهی تنها در صورتی استفاده کرد که به حالت پوسیده یا نیمه پوسیده باشند و مرحله کمپوست شدن را گذرانیده باشند.
توجیه اقتصادی در تهیه غذای کرم خاکی
همواره باید در تهیه غذای کرم خاکی به این نکته اهمیت داشت که غذای کرم خاکی از مواد و ضایعات گیاهی ارزان قیمت تهیه شود . از نظر اقتصادی کشت و پرورش کرم خاکی وقتی مقرون به صرفه است که بتوان از موادی که دارای هیچگونه هزینهای نباشد برای تهیه غذای کرم خاکی استفاده کرد. مثل پسماندهای رستورانها، آشپزخانهها، اماکن میوه و تره بار، مواد زائد کارخانههای تهیه مواد غذایی (کارخانه آردسازی و روغنکشی سویا). تغذیه کرمها باید بطور مرتب و معمولا یک بار در هفته صورت گیرد. انباشتن بیش از حد مواد غذایی در بستر، سبب ایجاد بوی نامطبوع و ترکیبات سمی میگردد. بهترین روش برای تهیه برنامه و میزان تغذیه، تعیین میزان مصرف کرم از آخرین تغذیه و همچنین شرایط موجود کرمها میباشد. زمانی که آخرین موادغذایی تغذیه شده تقریبا در حال تمام شدن است زمان تغذیه مجدد میباشد. اگر بنظر برسد که رشد کرمها متوقف شده و یا زاد و ولد آنها کاهش یافته احتیاج به اضافه نمودن پروتئین بیشتری در مواد غذایی میباشد.
مرکز تهیه کرم خاکی در فیلیپین توصیه میکند که بهترین غذای کرم خاکی مخلوطی از ۵۵ درصد خاک اره، ۳۵ درصد پوسته برنج و ۱۰ درصد سبوس برنج میباشد. این مخلوط باید به مدت ۳ هفته تخمیر شود تا حرارت آن بین ۵/۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد برسد.