نقش همبندها در جیره غذایی آبزیان
محمدسوداگر 1*، حمیده ذکریائی 1، عاطفه کارآمد 1، بیتا سید النگی 1
-1 دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبیعی گرگان-دانشکده شیلات و محیط زیست –گروه تکثیر و پرورش آبزیان
تاریخ دریافت: آبان 1394 تاریخ پذیرش: بهمن 1394
چکیده
استحکام و حفظ شکل فیزیکی پلتهاي غذایی طی مصرف وجلوگیري از تجزیه زودهنگام آنها درآب از اهمیت ویژه اي برخوردار است . در
آبزي پروري پایدار کیفیت جیره داراي اهمیت بسیاري است؛ زیرا حدود 60 % از هزینه کلی تولید مزارع پرورش آبزیان مربوط به غذ ا می باشد .
بنابراین، در هنگام تهیه یک جیره با کیفیت بالا میبایست ابتدا هزینه، پایداري فیزیکی در آب و تأمین نیازهاي گونه مورد پرورش، مد نظر قرار
گیرند. پایداري غذا در آب با استفاده از همبندها (بایندرها) افزایش می باید. به گونهاي که سبب افزایش استحکام پلت و کاهش میزان خردگی طی
مراحل فرآوري و حمل و نقل جیره غذایی میشود. از سویی دیگر، در صورت عدم استحکام پلتهاي غذایی، تجزیه آنها درآب سبب از بین رفتن
مواد تشکیل دهنده و کاهش ارزش غذایی آنها شده و با رسوب این مواد در کف استخر و متابولیسم آنها مصرف اکسیژن موجود در آب به شدت
افزایش مییابد که در این شرایط بستري مناسب جهت رشد عوامل بیماريزا و به تبع اثرات ثانویه آنها بر تولیدات استخر فراهم میگردد. بهترین
همبند غذایی همبندي است که ضمن افزایش استحکام پلت تولیدي، داراي کمترین هزینه و بیشترین کارایی بوده و به راحتی قابل تهیه باشد. انواع
مختلف همبندها شامل: کربوکسی متیل سلولز، نشاسته ذرت، سدیم بنتونیت، آکواکیوب و … میباشند . هدف از تحقیق حاضر، بررسی انواع
همبندهاي مورد استفاده در صنعت آبزيپروري و معرفی بهترین همبند با بیشترین کارایی میباشد.

سوداگر و همکاران نقش همبندها در جیره غذایی آبزیان


مقدمه
کیفیت جیره غذایی در آبزیان به کیفیت مواد اولیه مصرفی،وجود
ترکیبات غذایی به صورت متعادل و متناسب با عادات غذایی گونه و
فرآوري صحیح آن بستگی دارد. پارامترها و چگونگی فرآوري جیره
بر ویژگیهاي فیزیکی آن مانند: پایداري و ثبات پلت در آب، شکل
وابعاد ذرات غذایی و ویژگیهاي شیمیایی مانند : جذابیت، خوش
خوراکی و قابلیت دسترسی ترکیبات غذا و حتی عادات غذایی
موجود تاثیر گذار است. تحقیقات نشان داد که جیره غذایی میگو
معمولا به صورت پلت فرآوري می شود .

پلت سازي عبارتند از :
فشرده سازي وعبور دادن اجزاي جیره از سوراخهاي کوچک طی یک
روند مکانیکی که با به کارگیري گرما، رطوبت و فشار همراه است .
جیرهغذایی به شکل پلت، داراي مزایاي زیادي بوده که از آن جمله
میتوان به افزایش تراکم جیره در نتیجه امکان مصرف راحتتر و با
میزان آردینگی کمتر، بهبود در جذابیت اجزاي با خوش خوراکی کم
براي آبزیان، کاهش موارد مصرف گزینشی جیره، بهبود بهره وري
(Pearce et تولید و دستیابی به مخلوط غذایی یکنواخت اشاره نمود
اگرچه پیش از آمادهسازي غذاي آبزیان شناخت گونه .al., 2001)
مورد نظر و عادات رفتاري و احتیاجات آن امري ضروري میباشد و
میبایست در وهله اول غذا را متناسب با نیاز و عاداتغذایی گونه ي
مورد پرورش تهیه نمود. با توجه به مصرف پلتهاي غذایی در تغذیه
ماهی و میگو، حفظ شکل فیزیکی پلت طی زمان مصرف و
جلوگیري از تجزیه زودرس آن در آب از اهمیت ویژهاي
برخورداراست؛ زیرا تجزیه پلتها درآب سبب از بین رفتن ارزش
غذایی مواد تشکیل دهندهي آن شده که تهنشینی این مواد در کف
استخر و متابولیسم آنها در رسوبات، باعث افزایش آلودگی میکروبی
و غیرمیکروبی در استخر میگردد (افشارمازندران، 1381 ). در
پرورش میگو پلتها باید داراي حداکثر استحکام فیزیکی مجاز و
حداقل خردشدگی و ضایعات موادغذایی قابل حل درآب طی مدت
زمان قرارگیري در آب جهت فرآیند تغذیه داشته باشند . پایداري
غذا در آب با استفاده از همبندها بهبود مییابد .. انواع متعدد ي از
فرآوردههاي طبیعی، اصلاح شده یا ساختگی به عنوان همبند با
مبزان تاثیرات متفاوت توسط محققین مورد ازریابی قررار گرفتهاند .
از مهمترین عوامل انتخاب بهترین همبند، توانایی لازم موجود در
هضم آن و تأثیر آن بر خصوصیات ترکیب پلت اکسترود شده می –
فکراندیش و همکاران ( 1385 )، به بررسی .(Golez, باشد ( 1996
مقایسهاي سه نوع همبند(اکواکیوب، آمت، نوتریبایند ) در پایداري
پلتهاي غذایی میگو پرداخته و نتیجه گرفتند که بهترین پایداري
درجیره غذایی حاوي همبنداکواکیوب سپس آمت و در نهایت نوتري
و همکاران ( 2000 )، استحکام Cheug بایند مشاهده شد. همچنین
پلتهاي غذایی میگو حاوي فرآوردههاي گندم را مورد بررسی قرار
دادند. نتایج حاصل حاکی از خاصیت همبندي بیشتر گلوتن گندم
نسبت به گندم کامل و نشلسته گندم بود. در تحقیقی دیگر تاثیر
استفاده از همبندهاي مختلف همراه با پخت بر استحکام پلت هاي
2000 )، مورد بررسی قرار گرفت ) Nabi و Islam غذایی میگو توسط
و نتایج نشان داد که استفاده از آرد برنج بهعنوان همبند همراه با
پخت استحکام پلتهاي غذایی را بیشتر از همبند آرد گندم افزایش
داد. در این تحقیق به بررسی چند نوع همبند طبیعی و سنتزي و
مقایسه اثرات آنها نسبت به یکدیگر جهت معرفی بهترین همبند
پرداخته شد.
انواع همبندها
همبندهایی مانند: ژلاتین، کربوکسی متیل سلولز، نشاسته ذرت،
بسیاري از پلی مرها، سدیم وکلسیم بنتونی ت، لیگنوسولفات ها،
همی سلولزها، آگار، زنین، کیتوزان، گلوتن گندم، آردبرنج،
ملاس چغندر، آلژینات و صمغ گوار در جیره اکثر ماهیان و
M.N et ) سخت پوستان بهطور معمول مورد استفاده قرار میگیرند
اگرچه برخی از ؛(al., 1993; Yammola and Akiyamai, 1995
این مواد علاوه بر پرهزینه بودن، ممکن است به راحتی در دسترس
نباشند. ازسویی دیگر، آلودگیهاي ناشی از هدر رفت مواد آلی در
پلتهاي غذایی در محیطهاي آبی به دلیل همبندهاي نامناسب،
یکی از معضلات اساسی در پرورش آبزیان میباشد. بهرغم مطالعات
انجام شده روي همبندهاي مختلف به منظور قوام و پایداري جیره،
امکان هدر رفتن مواد مغذي پلت بین 8 تا 20 درصد در محیطهاي
از بین انواع همبندهاي .(Albert et al., آبی وجود دارد ( 2003
موجود در بازار میتوان به دو نوع همبند خارجی نوتري بایند و
اکواکیوب و همبند ایرانی سنتتزي آمت اشاره کرد.
نوتري بایند
این همبند با طراحی خاص خود سبب استحکام و دوام پلت هاي
غذایی شده و از گسیختگی و آبشویی ریزمغذي ها جلوگیري
می نماید. نوتريبایند، شامل نشاسته و پرویئین کمپلکس شده در
دماي بالا در مدت زمان طولانی فرآوري میباشد، درواقع این ماده
نوعی محصول لیگنوسولفونات بهدستآمده از چوب فرآوري شده به
وسیله پاپ لینگسولفیت است که ماهیتی چسب مانند دارد . این
می باشد و به طور NUTRI-AD نوع همبند محصول شرکت
معمول در ساخت جیرههاي تجاري مورد استفاده قرار می گیرد
.(Engormix, 2016)
آکواکیوب
همبند آکواکیوب براي ایجاد سطح بالایی از پایداري و استحکام
پلتهاي غذایی در محیط آبی طراحی شده است. به طور کلی در
آبزیان زینتی سال سوم/شماره 3/سال 1395
27
آبزيپروري دو نوع پلت مورد اس تفاده قرار می گیرد . نوع اول
پل ت هایی با چگالی پایین میباشند که میبایست تا زمان مصرف
پایدار و شناور باقی بمانند. نوع دوم پلتهایی می باشند که داراي
وزن مخصوص بالا یی بوده و بهدلیل سنگینی درون آب فرو میروند.
این نوع پلتها بهمدت زمان بیشتري جهت پایداري و استحکام نیاز
داشته تا قبل از این که توسط م وجودات کفزي همچون : میگو،
لابستر و خرچنگ مورد مصرف قرار گیرند، از بین نروند . تخریب
پلت سبب پخش شدن و از دست رفتن مواد مغذي آن شده و
هم چنین آلودگی محیط آبی و زمینه رشد و ظهور عوامل
را فراهم میسازد. BOD بیماري زاي ثانویه و افزایش میزان
اکواکیوب از یک صمغ سنتزي در ترکیب با صمغ گوار طبیعی و
Agil سولفات کلسیم بدون آب تهیه میگردد و محصولی از شرکت
.(AGRANCO corp, انگلستان می باشد ( 2016
آمت
همبند آمت محصولی از شرکت افراز مهر تابان شهر یزد می باشد و
از هیدرولیز پروتئینهاي حیوانی مخصوصا سوپ حال از پخت ماهی
.( تهیه میشود (اکرمی و همکاران، 1387
جدول 1: میزان ماندگاري پلت غذایی همبند شده با آکواکیوب با توجه بهنوع پلت در دو محیط آبی شور و شیرین در دماي 20 درجهسانتیگراد
مدت زمان ماندگاري نوع پلت آب شور(دماي 20 درجه سانتیگراد) آب شیرین(دماي 20 درجه سانتیگراد) همبند مورد استفاده
2 – 1
ساعت
شناور گرم در لیتر 480 > گرم در لیتر 440 > اکواکیوب
500 اکواکیوب – 540 گرم در لیتر 480 – کم شناور گرم در لیتر 520
4 – 2
ساعت
560 اکواکیوب – 600 گرم در لیتر 540 – آرام فرورونده گرم در لیتر 580
سریع فرورونده گرم در لیتر 640 < گرم در لیتر 600 < اکواکیوب
جدول 2: مواد تشکیلدهندهي همبند آمت
مواد تشکیل دهنده پروتئین الیاف رطوبت خاکستر
17/8 9/55 0/9 71/ درصد 98
سدیم بنتونیات
واژه Knight در سال 1898 براي نخستینبار دانشمندي به نام
را بهکار برد که ازاصطلاح محلی شیل هاي (bentonite) بنتونیت
Odom, ) بنتون واقع در ایالت وایومینگ آمریکا گرفته شده است
1984 ). در واقع بنتونیت یک فیلوسیلیکات آلومینیوم دار است که
عمدتا بر دو نوع متورم یا سدیمدار و غیرمتورم یا کلسیمدار میباشد
بنتونیتهاي سدیمدار بهدلیل خاصیت .(Guyonnet et al., 2005)
پلاستیکی و چسبندگی در تهیه قالبهاي ریختهگري مورد استفاده
قرار میگیرند که بهدلیل این خاصیت چسبندگی در تهیه قالبهاي
ریختهگري، دانههاي ماسه را به هم متصل کرده و بهعلت دارا بودن
خاصیت پلاستیکی زیر فشار بسیار بالا آن را متراکم نمود ه که در
همچنین ؛(Odom, نتیجه شکل مناسب قالب تهیه میشود ( 1984
این ترکیب در صنایع غذایی، دارویی، حفاري چاههاي گازي و نفتی
اگرچه استفاده .(Barbanti, مورد بهرهبرداري قرار میگیرد ( 1997
از سدیم بنتونیت در صنعت آبزيپروري کشور به ندرت به عنوان
همبند وجود دارد ولی ، می توان از آن به علت دارابودن خواص
منحصر بفرد این ماده در قوام، پایداري و چسبندگی در تهیه جیره
آبزیان استفاده کرد (علاف نویریان و همکاران، 1392 ). تحقیقات
اخیر ثابت کرد که استفاده از سدیم بنتونیت ب هدلیل خاصیت
تورم زایی و مسدود کردن منافذ و درزهاي پلت جیره بهعنوان یک
همبند قوي و ارزان قیمت، با کمترین پرت موادمغذي (کم تر از 5
درصد)، در محیط پرورشی قرار میگیرد . آبزیان پرورشی که در
بستر زندگی میکنند در دریافت غذا به کندي عمل نموده ؛ لذا ،
پایداري و قوام غذا بهمدت طولانیتر در محیطهاي آبی از اهمیت
بسزایی برخورداراست. از اینرو، سدیم بنتونیت بهعنوان یک کانی
رسی که داراي خاصیت چسبندگی زیاد میباشد، علاوه بر افزایش
ماندگاري غذاي کسنانتره در بستر آب، از هدر رفتن مواد مغذي
.(Guyonnet et al., ارزشمند نیز جلوگیري می نمای د ( 2005
به علاوه، تکنولوژي سدیم بنتونیت در جایگاه یک ماده مغذي و بدون
در سلامت (FDA) ضرر از طرف مؤسسه صنایع غذایی و دارویی
مصرف نیز تائید شدهاست. نویریان و همکاران ( 1392 )، با بررسی
اثر سدیم بنتونیت بر رشد، بقاء و ترکیبات بیوشیمیا یی بدن فیل
بیان کردند استفاده از این ماده بهعنوان (Huso huso) ماهی جوان
همبند در ترکیب غذایی این گونه داراي اثرات مثبت در نحوه
غذاگیري و افزایش راندمان غذایی میباشد.
سوداگر و همکاران نقش همبندها در جیرهغذایی آبزیان
28
نشاسته و مشتقات آن
از مزایاي نشاسته میتوان به ارزان بودن و قابل تجدید بودن آن
اشاره نمود؛ با اینحال گاهی داراي معایبی همچون: حلالیت در آب،
شکننده بودن و مطلوب نبودن خواص مکانیکی میباشد که سبب
استفاده از آن بهطور مستقیم در ساخت همبندهاي غذایی میشود.
بهمنظور اصلاح خواص نشاسته میتوان از روشهاي ژنتیکی (تولید
نشاسته آمیلوز-بالا)، شیمیایی (تولید نشاسته متیله شده یا اتصال
یافته عرضی) یا مخلوط کردن آن با انواع پروتئینها استفاده کرد. از
این طریق خواص مکانیکی و ممانعتی آن به رطوبت بهبود می یابد
Arvanitoyannis and Biliaderis, 1998; Gupta and Bawa, )
2003 ). کاربرد نشاسته همراه با روغنهاي گوناگون نظیر روغن
نارگیل بهصورت ساختار لایهاي (نشاسته/روغن نارگی ل) نیز نتایج
نشاسته دي آلدهید .(Ukai et al., مطلوب میدهد ( 1975
پلیمري است که از واکنش نشاسته طبیعی با اسید (DAS)
این ماده علاوه بر .(Pfeifer et al., پریودیک ایجاد میشود ( 1960
قابلیت لفافسازي (پوششهاي خوراکی )، داراي اثر اتصال دهی
Nayudamma et al., ) عرضی بر انواع پروتئینه ا نظیر : کلاژن
،(Weakley et al., 1961; Ernst et al., 1961 )، کازئین ( 1962
و زئین ذرت (Chatterji and Arnold, گلوتن گندم ( 1965
است . هم چنین از اثر سمیت کمی (Spence et al., 1995)
Gennadios et al., ) پوستی ،(Allen et al., خوراکی ( 1963
برخورداراست. ترکیب (Williams et al., 1997 ) و تنفسی ( 1978
نشاسته با مخمر براي پلتهایی به کار میرود که تا 30 دقیقه در
آب ماندگاري داشته و از نشاسته ذرت ژلاتینه و نشاسته کاسوا در
Solomon et al., ) پلتهایی با 50 دقیقه ماندگاري به کار میرود
2011 ). استفاده از ژلاتین نشاسته ذرت باعث بهبود پایداري خوراك
شده و موجب افزایش میزان غذاگیري و در نتیجه رشد آن گردید.
کربوکسیمتیل سلولز
از (Carboxymethyl cellulose) کربوکسی متیل سلولز
مشتقات سلولز است. این ماده از استخلاف شدن
بهجاي برخی از (CH2-COOH) گروه هاي کربوکسی متیل
گروه هاي هیدروکسیل بهدست می آید که در صنایع پودر شوینده،
رنگ و رزین، کاغذ و مقوا، کاشی و سرامیک، فرش و موکت، الکترود
جوشکاري، تولید چسب و همبندهاي غذایی در خوراك دام، طیور و
آبزیان کاربرد وسیعی دارد . به کربوکسی متیل سلولز با درصد
3399 ، سلولز گام گفته می شود . سلولز گام یک – خلوص بالا 39
هیدروکلوئید تطبیق پذیر همه کاره می باشد . هیدروکلوئید به
گروهی از پلی ساکاریدها و پروتئینها اطالق می شود که موجب
ایجاد ویژگیهاي متعددي از قبیل : ضخیم شدگی، تشکیل ژل و
جاذب و خاصیت همبندي در محلول هاي آبی شده، در نتیجه
موجب پایداري امولسیونها می گردند . این ماده داراي خاصیت
امولسیونکنندگی، غلظت دهندگی، نگهدارنده و تثبیت کننده،
نگهدارنده و جذب کننده آب، عامل حفظ شکل و ظاهر پلت هاي
غذایی بوده که میتوان از آن به جاي ژلاتین استفاده کرد و از لحاظ
اقتصادي به صرفهتر میباشد و موجب حفظ طعم واقعی و تازگی
خوراك م یگردد و به عنوان نگهدارنده و یکی از ضروري ترین
افزودنی هاي خوراك محسوب می شود (استاندارد ملی ایران ).
به علاوه، میتوان از کربوکسی متیل سلولز جهت محافظت و پایدار
کردن پروتئین هاي جیره به وی ژه پروتئین سبوس استفاده نمود
کربوکسی متیل سلولز در مقایسه با سلولز .(Engelhardt, 1995)
از انعطاف پذیري و شفافیت بیشتري برخوردار بوده که مقاومت آن
به عبور روغن بهبود یافته و مقاومت فیزیکی و ممانعتی آن به
رطوبت و اکسیژن در حد میانه بیان شده ااست متیل کربوکسی
با نشاسته اختلاط مناسبی را به دست نمی دهد و (CMC) سلولز
با نشاسته MC ذرات بهصورت ریز ذره باقی میماند؛ در صورتیکه
ایجاد پراکنشهاي همگن کرده و آبدوستی کم تري را موجب
می شود. این موضوع سبب جبران ممانعت ضعیف نشاسته به رطوبت
بهعلاوه، از ؛(Arvanitoyannis and Biliaderis, میشود ( 1998
کربوکسی متیل سلولز بهدلیل خاصیت ژلدهندگی (همبندي ) در
تهیهي فرآوردههاي شیلاتی همچون ناگت میگو و فیلمهاي خوراکی
ژلاتین ماهی قزلآلاي رنگینکمان نیز استفاده می شود (علاف
.( نویریان و همکاران، 1392
مغز درخت بلوط
بلوط نام نوعی درخت و هم-چنین میوه آن بوده که داراي پوستی
سخت می باشد. درخت بلوط یا درخت مازو که عمري طولانی حدود
500 سال (گاهی حتی تا 2000 سال دارد) و در ایران بیش تر در
دامنه رشته کوه زاگرس وجود دارد . استان هاي فارس، لرستان،
کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاري و ایلام داراي
جنگل هایی پوشیده از بلوط هستند که در نوع خود از بی نظیرترین
جنگل هاي جهان بهشمار میآیند. چوب این درخت از مرغوبترین
چوب هاست و ذغال آن نیز داراي اهمیت بسیار زیادي میباشد. این
موضوع یکی از دلایل بریدن بیرویه این درختان می باشد که این
جنگل ها را مورد تهدید قرار میدهد. تفاوت بین میوه بلوط در ایران
و اروپا به شکل ظاهري آنها بستگی دارد که میوه بلوط اروپایی
2 سانتی متر و میوه بلوط در / به شکل کره اي با قطرتقریبی 5
حاشیه هاي زاگرس جنوبی ایران به اندازه تقریبی یک فشنگ اسلحه
ژ- س می باشند. طبق اظهارات متخصصان طب گیاهی، تانن ها،
اسید پیروگالیک، کاتشین و کورستین از عمدهترین مواد موثر در
این گیاه بوده و بلوط یکی از غنی ترین گیاهان دارویی از نظر میزان
ذخیره تانن محسوب می شود. هم چنین بلوط به علت دارا بودن
آبزیان زینتی سال سوم/شماره 3/سال 1395
29
ترکیبات فلاوونوئیدي خواص ضدالتهابی فوق العاده اي داشته و این
تاثیر را در مخاط روده و پوست نشان می دهد. به علا وه، این گیاه
ترشحات اضافی بافت را به خود گرفته و در عین حال حساسیت و
تحریک پذیري را کاهش می دهد. با توجه به خواص فوق این گیاه در
درمان اگزما بسیار موثر میباشد؛ افزون بر این، با توجه به خواص
همبندکنندگی مغز میوه بلوط از آن در ساخت و تولید جیره هاي
غذایی آبزیان استفاده میشود. شادنوش و همکاران ( 1387 )، جهت
امکان استفاده از آرد مغز میوه بلوط با میزان 2 تا 6% بهعنوان یک
ماده طبیعی همبند در جیره غذایی ماهیان قزلآلاي رنگین کمان،
بررسی پایداري جیرهها در آب و اثر آن بر خصوصیات شیمیایی
لاشه ماهی مورد بررسی قرار گرفت . نتایج حاصل نشان داد که
میزان پایداري غذا در آب که نمایانگر خاصیت همبندي آن است
در بین تیمارهاي مختلف متفاوت بوده و کمترین میزان پایداري آن
در جیره فاقد آرد میوه بلوط و بیش ترین آن در جیره حاوي 6
درصد آرد میوه بلوط مشاهده گردید.
آلژینات
-4 دي ،1- β آلژینات نمک اسید الژینیت بوده که شامل پلیمرهاي
-4 ال گلورونیک اسید می باشد . این ماده از ،1 -α مانورونیک و
جلبک دریایی استخراج میشود. پودر آلژینات کاملا یکنواخت نبوده
و حاوي تکه هاي کوچک و سفیدي بوده ( منزوي و
همکاران، 1385 ). آلژینات داراي خواص چسبانندگی و ژلدهندگی
قوي بوده که بهعنوان همبند در جیره غذایی آبزیان مورد استفاده
قرار میگیرد . آلژینات براي جانوران تک معده اي قابل هضم
همچنین این ماده .(Humphreys and Triffitt, نمی باشد ( 1968
پایین معده تخریب نشده و بازماندگی و استحکام /آن در pH در
همچنین با .(Nilson and Lemon, معده تضمین میشود ( 1942
عبور مواد غذایی از دریچه پیلوریک به روده آلژینات تجزیه نش ده و
به عنوان همبند سبب چسبندگی مدفوع شده و از پخش تیکه هاي
مدفوع به صورت پراکنده درون محیط آبی جلوگیري می نماید؛ این
امر سبب بهبود کیفیت محیط آبی شده و همچنین ورود مواد غذایی
را از دستگاه گوارش تسهیل می نماید که این نتایج موید تحقیقات
1985 ) در قزل آلاي رنگین کمان می باشد. به علاوه، ) Storebakken
آلژینات بر قایلیت هضم کلسیم و نیتروژن اثرگذار است
به عبارتی دیگر آلژینات توانای ی .(Hodgkinson et al., 1967)
.(Haug, باندکردن یونهاي دوطرفتی را دارا است ( 1964
صمغ گوار
صمغ گوار به طور معمول در جیرههاي غذایی ماهی قزل آلاي صادره
از کشور نروژ وجود دارد که به خصوص در جیرههاي آغازین بسیار
Combs and Burrows, 1958; Solberg, ) سودمند می باشد
1976 ). این ماده از اندوسپور ; Rosenlund and Utne, 1981
مشتق شده (Cyamoposis tetrugonobbus) لوبیاي هندي
است. صمغ گوار علاوه بر دارابودن خاصیت همبندي و چسبانندگی
Thienes et al., جیره، سبب افزایش رطوبت مدفوع ( ; 1957
بهبود سرعت عبور ،(Gohl and Gohl, 1977; Skrede, 1984
،(Harmuth-Hoene et al., موادغذایی از مجراي گوارشی ( 1978
گرفتن بهتر پلت، جذب و تعادل در ترکیب مواد معدنی جیره
و اف زایش رشد (Kratzer et al., 1967; Viola et al., 1970)
در سایر گونه هاي آبزیان شده و در .(Vohra and Kratzer, 1964)
نهایت مانع آلودگی اکوسیستم آبی میگردد.
پودر عدسک آبی
که به طور (Lemna pauciscostata) گیاه عدسک آبی با نام علمی
فراوان در کشورهاي چین و کره یافت میشود، یک گیاه آبزي بوده
که به علف اردك نیز مشهور است. این گیاه بسیار توانمند بوده و
می تواند به عنوان منبع خوبی از پروتئین، تصفیه کننده زیستی
آب هاي آلوده، در تغذیه حیوانات و حتی براي تولید سوخت اتانولی
استفاده کرد (جعفري و همکاران، 1391 )؛ به علاوه ، داراي خاصیت
آنتی اکسیدانی بوده و همچنین به عنوان هبمند در جیره غذایی
آبزیان، دام و طیور استفاده میگردد.. طی آنالیز شیمیایی مشخص
6 چربی /3 – 4/ گردید که این گیاه حاوي 30 % پروتئین خام و 40
Ahahamad et al., 2003; Skillicorn et al., میباشد ( ; 1993
استفاده از پودر عدسک آبی در جیره غذایی .(Culley et al., 1981
سبب افزایش غذاگیري، کاهش الودگی آب، حفظ شکل پلت و در
.(Effong et al., نهایت افزایش رشد میشود ( 2009
نشاسته گیاه کاساوا
M. و M. ultissima و Manihot esculenta کاساوا با نام علمی
گیاهی از تیره فرفیون بوده که خاص مناطق حاره و مرطوب aipi
میباشد. کاسوا گیاهی است چوبی و بومی آمریکاي جنوبی که
به طور گسترده بهعنوان یک محصول هر ساله در مناطق گرمسیري
و نیمه گرمسیري براي ریشه غدهاي نشاستهاي آن کاشته میشود .
این گیاه عمدهترین منبع کربوهیدرات میباش د. آرد تولید شده از
ریشه آن تاپیوکا نامیده می شود. کاساوا سومین منبع بزرگ
کربوهیدرتها براي غذاي انسان در جهان بوده و محصولی کمهزینه
براي جمعیت ساکن در مناطق مرطوب استوایی میباشد. گیاه کاسوا
داراي دو نوع تلخ و شیرین میباشد که طعم تلخ آن در اثر وجود
سمی به نام گلوکزید سیانوژن یا هیدروسیانیک بوده که در برگ ها
بیشتر از ریشه است و در اثر آنزیم لایناماراز یا لیناز هنگام پاره
شدن سلولها تجزیه شده و در اثر خیساندن درآب، برش و حرارت

سوداگر و همکاران نقش همبندها در جیرهغذایی آبزیان
30
عمل تجزیه سم تسریع مییابد. از نشاسته کاسوا بهعنوان همبند دز
جهت .(Effong et al., جیرهغذایی آبزیان استفاده میگردد ( 2009
استخراج و جداسازي نشاسته از ریشه گیاه ، پس از برداشت و
پوستگیري ریشه، آن را خراش داده و عملیات تخمیر انجام
% می گیرد. محصول تخمیر داراي 60 % اسیدلاکتیک، 10
اسیداستیک، 3% پوتیریک اسید، 10 % رطوبت و 17 % گرانول هاي
نشاسته میباشد. نشاسته کاساوا بهدلیل قیمت پایین، رنگ سفید،
آلودگی کم، فیبر بالا و یکنواختی زیاد در صنایع غذایی مورد
.( استفاده قرار میگیرد (داربندي و همکاران، 1392
نشاسته سیب زمینی شیرین
به وفور در کشور (Dioscorea rotundata) این گیاه با نام علمی
نیجریه یافت شده که از نشاسته آن به عنوان همبندهاي غذایی
استفاده میگردد. کشف خاصیت هم بندي سیب زمینی شیرین
سبب ایجاد تحول عظیمی در اقتصاد صنعت آبزي پروري گردید
سیبزمینی شیرین گیاهی است چند ساله، .(Orire et al., 2010)
داراي شاخههاي دراز و خزنده روي زمین با ریشهاي متورم می باشد.
برگهاي آن قلبی شکل، مخروطی و موجدار با دمبرگ دراز بوده که
به رنگهاي بنفش، ارغوانی و گاهی سفید میباشد. گلهاي این گیاه
به شکل قیف و قسمت زیرزمینی آن محصول اصلی است که نوعی
غده کاذب بهحساب میآید. زیرا این قسمت متورم، محتوي نشاسته
% و مواد غذایی شیرین میباشد. سیبزمینی شیرین در حدود 10
قند و 15 % فکول (نشاسته سیب زمینی) داشته و طبق تجزیه اي
که بهعمل آمده مشخص گردید که علاوه بر قند و نشاسته،
سیب زمینی شیرین داراي مقداري مواد چرب ، ایپومائین،
A,B,C فیتوسترول، کاروتن، کلروژنیک اسید، و ویتامین هاي
می باشد. جیرههاي غذایی در آبزيپروري برخلاف جیره هاي مور د
استفاده در تغذیه دام، نیازمند مواد و ترکیبات مورد نیاز جهت
استحکام کافی پلتهاي غذایی ماهی پرورشی مورد نظر می باشد
استخراج نشاسته سیب زمینی شیرین .(Misra et al., 2003)
سبب ایجاد قوام و استحکام در پلتهاي غذاییی شده که مدت زمان
ماندگاري و شناوري پلت را افزایش داده و در ارتباط با پلت هاي
leaching فرورونده کمترین تخریب و پخش ریزمغذيهاي غذایی یا
Wood, 1993; Pigott and Tuker, ) را در محیطهاي آبی دارد
.(1989; Pigott et al., 1982; Fagbenro and Jauncey, 1995
،( و همکاران ( 2010 Orire طبق گزارشات حاصل از پژوهش
استفاده از نشاسته سیبزمینی شیرین با دوز 5% بهعنوان همبند در
جیرهغذایی آبزیان، سبب افزایش سختی پلت، کاهش میزان گرد و
خاك حاصل از پلت و افزایش میزان ماندگاري غذا گردید.
آگار
آگار نوعی ترکیب پلی ساکاریدي است که از دیواره ي سلولی
و Gracilaria جلبک هاي قرمز دریایی به خصو ص گونه هاي
Marinho-Soriano et al., ) استخراج می شود Gelidium
2001 ). این پلیمر نقش گسترد هاي در صنایع غذایی، دارویی،
صنعتی و بهداشتی ایفا میکند. همچنین آگار در ایجاد خاصیت
Freile-Pelegrin and ) ژلاتینی و تثبیت غذا نقش مهمی دارد
استخراج آگار از جلبکهاي قرمز در گذشته و .(Murano, 2005
حال با کمک آب داغ براي شکست ن دیواره سلولی و در چندین
کیفیت .(Pereira-Pacheco et al., مرحله انجام میگیرد ( 2007
آگار استخراج شده به عملکرد و خاصیت ژل دهندگی آن بستگی
دارد. آگار استخراجی از جلبک ژلیدیوم داراي کیفیت بهتري می –
باشد. جمعیت وسیع و رشد انبوه گونههاي گراسیلاریا باعث می شود
که این جلبک منبع اصلی در استخراج آگار در دنیا باشد
خواص آگار استخراجی از گراسیلاریا به .(McHugh, 2003)
عواملی همچون : نوع گونه، خصوصیات فیزیولوژیکی، چرخه ي
زندگی، محیط زندگی (عرض جغرافیایی و فصل رویشی)، چگونگی
جمع آوري و نگهداري، و روش استخراج آنها بستگی دارد
.(Marinho-Soriano et al., 2006; Romero et al., 2008)
اصلیترین جزء سازنده جلبک ها، پلی ساکاریدها می باشند که
پلیمرهایی آبدوست بوده و با آب بهطور داخلی و خارجی پیوند
هیدروژنی برقرار میکنند. ظرفیت نگهداري آب توسط جلبکهاي
دریایی با توجه به نوع گونه متفاوت است. بیشترین زمان خیساندن
3 ساعت) کمترین عملکرد آگار را بهوجود میآورد. خیساندن بیش )
از حد جلبک، سبب حل مقداري از آگار داخل آب میشود. طبق
نتایج حاصل از پژوهشهاي محققان، مدت زمان 1 ساعت خیساندن
Jimenez- Escrig ) جلبک بیشترین عملکرد آگار را نشان میدهد
.(and Snches-Muniz, 2000
بحث و نتیجهگیري
امروزه کاربرد همبندهاي طبیعی و سنتتیک در صنعت آبزيپروري
بهطور چشمگیري رو به افزایش میباشد که با در نظر گرفتن برخی
از عوارض ناشی از همبندهاي سنتتیک، استفاده از همبندهایی با
منشأ طبیعی که بهطور قابل اطمینانی فاقد هر گونه اثرات منفی بر
Effong et ) تغذیه و شرایط فیزیولوژیک آبزي باشد، رایج گردید
و همکاران ( 2000 )، در مقایسه Falayi طبق تحقیقات .(al., 2009
بین همبندهاي سنتتتیک و طبیعی در جیرهغذایی آبزیان استفاده
از جیرههایی با همبندهاي طبیعی ارجعیت دا شته و نوع همبند
مورد استفاده بستگی شدیدي به نوع گونه پرورشی دارد. در بررسی
چندین نوع همبند در رژیم غذایی گونههاي متفاوت سخت پوستان،
مشخص گردید که همبندها سبب افزایش وزن و کاهش آلودگی

آبزیان زینتی سال سوم/شماره 3/سال 1395
31
همچنین ؛(Seixas Filho et al., 1997a) محیط آبی میگردند
برخی از همبندها موجب طعمدهندگی و خوشخوراکی پلت هاي
،( و همکاران ( 2000 Kovalenko غذایی میشوند. طبق گزارشات
آلژینات موجود در جیره غذایی لاروهاي نورس داراي خاصیت
همبندي میباشد.
مطالعات نشان داد که ژلاتین بهدلیل خاصیت چسباندگی قوي
خود، در صنایع ساخت خوراك آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد .
در برخی از منابع به مصرف از ژلاتین ذرت به عنوان همبند در
زلاتینه .(Glencross et al, خوراك آبزیان اشاره شده است ( 2005
شدن نشاسته تحت تأثیر اندازه ذرات، زمان، دما و رطوبت قرار دارد
طی ژلاتینه شدن نشاسته ، .(Myers and Zein-Eldin, 1972)
اندازه ذرات کاهش یافته که در نتیجه خواص و قابلیت هضم پلت
بهبود مییابد که سبب ثبات شرایط فیزیکی و حفظ میزان شفافیت
و از سویی دیگر، برتري (Obaldo et al., آب می گردد ( 1998
نشاسته گندم بر سایر نشاستهها به سبب پروتئین گلوتن موجود در
گندم میباشد. این پروتئین در طی آمادهسازي و تهیه همیند سفت
Ponte and ) شده. از این رو، سبب استحکام و پایداري می شود
به طور کلی بهترین همبند، .(Reed, 1982; Magnus, 1982
همبندي است که داراي بیشترین استحکام و پایداري، کم ترین
آسیب و مناسبترین قیمت باشد.
منابع
استاندارد ملی ایرا ن- ویژگی ها و روش هاي آزمون سدیم
کربوکسی متیل سلولز مورد مصرف در صنایع غذایی – به
شماره 1133 – چاپ اول.
افشار مازندران، ن.، 1381 . راهنماي عملی دارویی تغذیه و نهاده-
هاي غذایی و دارویی آبزیان در ایران. انتشارات نوربخش. 16
ص.
اکرمی، ر.، حاجیمرادلو، ع.، متینفر، ع.، عابدیان کناري، ع.،
مازندرانی، ر.، 1387 . تأثیر پریبیوتیک اینولین بر شاخص
Huso ) تولید و تراکم باکتریایی دستگاه گوارش فیل ماهی
جوان پرورشی. مجله شیلات. سال دوم، شماره دوم، (huso
.11-1 . تابستان 87
داربندي، ط.، سینائی نوبندگانی، م.، هنرور، ب.، 1392 . تولید
بیست و ،(Cassava) نشاسته از تخمیر ریشه گیاه کاساوا
یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ، شیراز، دانشگاه
شیراز. 4 ص.
. شادنوش، غ. ر.، شادنوش، ف.، طاهري میرقائد، ع.، 1387
کاربرد میوه بلوط به عنوان همبندکننده جیره و اثر آن بر
خصوصیات لاشه ماهیان قزل آلاي رنگین کمان. مجله علمی
.106-99:(3) شیلات ایران، 17
عفر ي، م.ج.، مازندرانی، م.، امیرلطیفی، ح.، عباسی، ب.،
1391 . فعالیت آنتیاکسیدانی و خواص فیتوشیمیایی گیاه
اولین همایش ملی ،Spirodela pollyrihiza عدسکآبی
دانشجویی بیوتکنولوژي، گرگان، دانشگاه گلستان. 2 ص.
علاف نویریان، ح.، خوش خلق، م.ر.، ستوهیان، ف.، 1392 . اثر
سدیم بنتونیت بر رشد، بقاء وترکیبات بیوشیمیائی بدن فیل
مجله علوم و فنون دریایی . دوره . Huso huso ماهی جوان
.10- 12 ، شماره 4، زمستان 1392 . صص 19
فکراندیش، ح.، عابدیان کناري، ع.، منفرد، ن.، اسکندري، و.،
1385 . مقایسه تأثیر سه نوع همبند در پایداري غذاي میگو
. در آب. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 77
.171 – زمستان 1386 . صص 174
منزوي، ع.، امتی شبستري، ق.، شهابی، س.، حاجلو، ف.،
1385 . بررسی برخی خواص آلژینات و مقایسه آن با
استاندارد. مجله دندانپزشکی جامعه اسلامی دندان پزشکان.
.19-24 .، دوره 18 ، شماره 3
AGRANCO corp, 2016. José E. Ferrer. June 8, 2016
to June 10, 2016.
Ahammad, M.U., Swapon, M.S.R., Yeasmin, Tu.,
Raham, M.S., Ali, M.S., 2003. Replacement of
Sesame oil cake by Duckweed (Lemna minor) in
Broiler Diet. Pakistan Journal of Biological
Science 6 (16): 1450-1453.
Albert, S., Müller, F., Fischer, N., Biellmann, D.,
Neumann, C., Blader, P., Strähle, U., 2003.
Cyclops-independent floor plate differentiation in
zebrafish embryos. Developmental Dynamics.
226(1): 59-66.
Allen, I, Nelson, A.L., Steinberg, M.P., McGill, J.N.,

  1. Edible corncarbohydrate food coating II.
    Evaluation on fresh meat porducts. Food
    Technology, 17: 1442-1446.
    Arvanitoyannis, I., Biliaderis, C.G., 1998. Physical
    properties of polyolplasticized edible blends made
    of methyl cellulose and soluble starch.
    Carbohydrate Polymers, 38: 47-58.
    Barbanti, M. and D’Orazio, A., 1997. The use of
    bentonite as a moisture regulating system 1. Study
    on some sorption properties of bentonite for their
    potential use in food technology. Journal of Food
    Engineering, 33(1-2):193–206.
    Chatterji, A.K., Arnold, L.K., 1965. Crosslinking of
    dialdehyde starches with wheat porteins. Journal
    of Polymer Science, 3: 3857-3864.
    Cheng, Z., Behnke, K.C., Dominy, W.G., 2000.
    Comparison of pellet water stability in shrimp
    diets made from whole wheat, wheat flour, wheat
    gluten, wheat starch, wheat bran and wheat germ.
    American Association of Cereal Chemists,
    Inc.32:.21-27.
    Combs, B D. Burrows, R E., 1958. An evaluation of
    bound diets. Prog. Fish Cult., 20: 124-128.
    سوداگر و همکاران نقش همبندها در جیرهغذایی آبزیان
    32
    Effiong, B.N., Sanni, A., Sogbesan, O.A., 2009.
    Comparative studies on the binding potential and
    water stability of duckweed meal, corn starch and
    cassava starch. New York Science Journal, 2009,
    2(4): 50 – 57.
    Engelhardt, J., 1995. Sources, industrial drivatives
    and applications of cellulose. Carbohydrate of
    European, 19: 5-14.
    Ernst, A.J., Carr, M.E., Weakley, F.B., Iofreiter,
    B.T., Methltretter, C.L., 1962. Dialdehyde
    starch casein paper coating adhesives for
    improved wet-rub resistance. Technical
    Association of the Pulp and Paper Industry, 45:
    646-650.
    Fagbenro, O., Jauncey, K., 1995. Water stability,
    nutrient leaching and nutritional roperties of moist
    fermented fish silage diets. Aqua. Eng., 14: 143-
    145.
    Falayi, B.A., 2000. The comparative studies of binding
    agent for water stability and Nutrient Retention in
    African catfish. M Tech Project. Federal
    University of Technology, Akure.
    Freile-Pelegrín, Y., Murano, E., 2005. Agars from
    three species of Gracilaria (Rhodophyta) from
    Yucatán Peninsula. Bioresource Technology. 96:
    295–302.
    Gohl, B., Gohl, I., 1977. The effect of viscous
    substances on the transit time of barley digesta in
    rats. J. Sci. Food Agric., 28: 911-915.
    Gennadios, A., Hanna, M.A., Kurth, L.B., 1997.
    Application of edible coatings onmeats, poultry
    and seafoods: A review. Lebensmittel-
    Wissenschaft und Technologie, 30: 337-350.
    Glencross, B.D., 2001. Feeding lupins to fish: a review
    of the nutritional and biological value of lupins in
    aquaculture feeds. Grains Research Council
    (GRC) of WA Proyect “Assessment of the
    nutrional variability of W.A lupins as an
    aquaculture feed ingredient”.Department of
    Fisheries. Research Division. Government of
    Western Australia. Fisheries Western Australia
    (126 pp.)
    Golez, V.N., 1996. Water stability test. SEAFDEC
    Aquaculture Department.
    Culley, D.D., Rejmankowa, E., kvet, J., Fyre, J.B.,
  2. A production chemical quality and
    Duckweed (Lemnaceae) in Aquaculture waste
    management and Animal feed. Journal of the
    world monoculture society 12 (2): 27:49.
    Guyonnet, D., Gaucher, E., Gaboriau, H., Pons
    C.H., Clinard, C., Norotte, V., Didier, G., 2005.
    Geosynthetic clay liner interactions with leachate:
    correlation between permeability, microstructure
    and surface chemistry. Journal of Geotechnical
    Engineering, 131:740–749.
    Harmuth-Hoene, A.E., Jakubick, V., Schelenz, R.,
  3. Der Einfluss von Guarmehl in die Nahrung
    auf die Stick stoffbilanz, den Protein stoff
    wechsel und die Transitzeit der Nahrung in
    Ratten. Nutr. Metabl., 22: 32-43
    Haug, A., 1964. Composition and properties of
    alginates. Norw. Inst. Seaweed Res., Trondheim
    Report No. 30,123 pp.
    Hodgkinson, A., Nordin, B.E.C., Hambleton, J.,
    Oxby, C.B., 1967.Radio strontium absorption in
    man: suppressions by calcium and by sodium
    a&ate. Can. J. Med. Assoc., 97: 1139-l 143.
    Humphreys, E.R., Triffitt, J.T., 1968. Absorption by
    the rat of alginate labelled with carbon- 14.
    Nature (London), 219: 1172-1173.
    Jagannath, J. I. J., Nanjappa, C., Das Gupta, D. K.
    and Bawa, A. S., 2003. Mechanical and barrier
    properties of edible starch-protein-based films.
    Journal of Applied Polymer Science, 88: 64-71.
    Kovalenko, E.E., D’Abramo, L.R., Ohs, C.L.,
    Buddington, R.K., 2002. A successful
    microbound diet for the larval culture of
    freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii.
    Aquaculture 210: 385–395.
    Kratzer, F.H., Rajaguru, R.W.A.S.B., Vohra, P.,
  4. The effect of polysaccharides on energy
    utilization, nitrogen retention and fat absorption
    in chickens. Poult. Sci., 46: 1489-1493.
    McHugh, D.J., 2003. A guide to seaweed industry. In
    FAO (Eds.). FAO fisheries technical paper.
    Rome. 1-118.
    Marinho-Soriano, E., Fonseca, P.C., Carneiro,
    M.A.A., Moreira, W.S.C., 2006. Seasonal
    variation in the chemical composition of two
    tropical seaweeds, Bioresource Technology. 97:
    2402–2406.
    Marinho- Soriano, E., Silva, T.S.F., Moreira,
    W.S.C., 2001. Seasonal variation in the biomass
    and agar yield from Gracilaria cerviconis and
    Hydropuntea cornea from Brazil. Bioresource
    Technology. 77: 115–120.
    Misra, C.K., Bas, B.K., Mohanta, K.N., 2003. Feed
    Management in Aquaculture. Fish Farmer
    International, pp: 33.
    MN, S., Nesheim, M.C., Young, R.J., 1993. Nutrient
    requirements of fish. Board on Agriculture. 43:
    33-37.
    Myers, S.P., Zein-Eldin, Z.P., 1972. Binders and
    pellet stability in development of crustacean diets.
    Journal of the World Aquaculture Society 3(1):
    351 – 364.
    Nabi, S.M.N., Islam, M.T., 2000. The effect of
    cooking and fermentation with different feed
    binders on water stability of feed pellets.
    Agriculture. 42:213 -215.
    Nayudamma, Y., Joseph, K.T., Bose, S.M., 1961.
    Studies on the interaction. Chemistry Association
    Journal, 56: 548-567.
    Nilson, H.W., Lemon, J.M., 1942. Metabolism studies
    with algin and gelatin. U.S. Dept. Interior, Fish
    Wildlife Serv., Res. Rep. No. 4-9 pp.
    آبزیان زینتی سال سوم/شماره 3/سال 1395
    33
    Obaldo, L.G., Dominy, W.G., Terpstra, J., Cody, J.,
    Behnke, K., 1998. Does size matter?
    International Aquafeed 1: 29-32.
    Odom, I.E., 1984. Smectite clay minerals: properties
    and uses, Philosophical Transactions of the Royal
    Society of London A. 311:391–409.
    Orire, A.M., Sadiku, S.O.E., Tiamiyu, L.O., 2010.
    Evaluation of Yam Starch (Discorea rotundata)
    as Aquatic Feed Binder Pakistan Journal of
    Nutrition 9 (7): 668-671.
    Pearce, C., Daggett, T., Robinson, S., 2001. Effect of
    binder type and concentration on prepared feed
    stability and gonad yield and quality of the green
    sea urchin, Strongylocentrotus droebachiensis.
    Aquaculture 205: 301– 323.
    Pereira-Pacheco, F., Robledo, D., Rodríguez-
    Carvajal, L., Freile- Pelegrín, Y., 2007.
    Optimization of native agar extraction from
    Hydropuntia cornea from Yucatán Mexico.
    Bioresource Technology. 98: 1278–1284.
    Pfeifer, V.F., Sohns, V.E., Conway, H.F., Lancaster,
    E.B., Dabic, S., Griffin, E.L., 1960. Two-stage
    process for dialdehyde starch using electrolytic
    regeneration of periodic acid. Industrial and
    Engineering Chemistry Research, 52: 201-206.
    Pigott, M.G., Heck, N.E., Stockard, R.D., Halver,
    J.E., 1982. Special feeds. In: Fish Nutrition
    (Halver, J.E. Ed.) John Wiley and Son, New
    York, pp: 657.
    Pigott, M.B., Tucker, W.B., 1989. Special Fedd in
    fish Nutrition (2nd Ed.). Academic Press
    Ponte, J.C., Reed, G., 1982. Bakery Foods. In: Reed
    G (ed) Prescott and Dunn’s Industrial
    Microbiology, 4th edition pp 246 – 292 AV
    Publishing Connecticut. (Ponte and Reed, 1982;
    Magnus, 1982) .Magnus P (1982) Food science
    and technology. Dale 4th edition. pp 43 – 72.
    Romero, J.B., Villanueva, R.D., Montaño, M.N.E.,
    2008, Stability of agar in the seaweed Gracilaria
    eucheumatoides (Gracilariales, Rhodophyta)
    during postharvest storage, Bioresource
    Technology. 1435-1441.
    Rosenlund, G., Utne, F., 1981. Bindemidler i &for til
    fisk. Fiskeridirektoratets Vitamininstitutt,
    Bergen, Norway. Rapporter og Oversikter, No. 13
    A/B, 56 P.
    Seixas Filho, J.T., Rostagno, H.S., Queiroz, A.C.,
    Euclydes, R.F., Barabarino, Jr., P., 1997a.
    Evaluation of the performance of post-larvae of
    the freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii
    fed with balanced diets containing different
    binders. Revista. Brasileira De Zootecnia 26:
    638–644.
    Skilicorn, P., Spirar, W., Journey, W., 1993.
    Duckweed Aquaculture. A new Aquatic Farming
    System for developing countries. A World Bank
    Publication. 76p.
    Solberg, S.O., 1976. Bldde foderpiller til drreder:
    Orredernes ernaeringsbehov, og nogle foreIQbige
    resultater. Medd. Forsoegsdambruget, No. 56, 38
    pp.
    Solomon, S.G., Ataguba, G.A., Abeje, A., 2011.
    Water Stability and Floatation Test of Fish Pellets
    using Local Starch Sources and Yeast
    (Saccahromyces cerevisae) Int. J Latest Trends
    Agr. Food Sci. 1:1-5.
    Spence, K.E., Jane, J.L., Pometto, A.L., 1995.
    Dialdehyde starch and zien plastic. Journal of
    Environmental Polymer Degradation, 3: 69-74.
    Skrede, A., 1984. For&k med bindemidler i for til
    pelsdyr. In: Proc. Husdyrforsd ksmdtet 1984,
    Aktuelt fra Statens fagtjeneste for landbruket, As,
    Norway, No. 3, pp. 388 – 392.
    Storebakken, T., 1985. Binders in fish feeds. I. Effect
    of alginate and guar gum on growth, digestibility,
    feed intake and passage through the
    gastrointestinal tract in rainbow trout.
    Aquaculture, 47: 1 l-26.
    Thienes, C H., Skillen, R G., Meridith, O.M.,
    Fairchild, M D., McCandless, R.S., Thienes,
    R.P., 1957. The hemostatic, laxative and toxic
    effects of alginic acid preparations. Arch. Int.
    Pharmacodyn., 111: 167-181.
    Ukai, N., Ishibashi, S., Tsutsumi, T., Marakami, K.,
  5. Preservation of agricultural products. US
    Patent, No. 3, 997, 674, December 14.
    Vohra, P., Kratzer, F.H., 1964. Growth inhibitory
    effect of certain polysaccharides for chickens.
    Poult. Sci., 43: 116-1170.
    Viola, S., Zimmermann, G., Mokady, S., 1970.
    Effect of pectin and algin upon protein utilization,
    digestibility of nutrients and energy in young rats.
    Ntr. Rep. Int., 1: 367-375
    Weakley, F.B., Mehltretter, C.L., Rist, C.E., 1961.
    Irreversible insolubilization of casein by
    dealdehyde starch. Technical Association of the
    Pulp and Paper Industry, 44: 456-459.
    Williams, S.K., Oblinger, J.L., West, R.L., 1978.
    Evaluation of a calcium alginate film for use on
    beef cuts. Journal of Food Science, 43: 292-296.
    Wood, J., 1993. Selecting equipment for producing
    farm made aquafed. In: Farm made Aqua feed
    (New, M.B., Tecon, A.B.G. and Csavas, 1. Eds.)
    FAO/AADCP, Thailand, pp: 135-147.
    Www. Engormix, 1999-2016. Write by: Erik Visser.
    Yamamoto, T., Akiyama, T., 1995. Effect of
    carboxymethylcellulose , alpha starch, and wheat
    gluten incorporated in diets as binders on growth,
    feed efficiency, and digestive enzyme activity of
    fingerling Japanese flounder. Fisheries Science.
    61:309–313.
    Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *